Flekkerøytunnelen

Anleggstart .......................1.aug. 1988
Gjennomslag ..................16.mars 1989
Åpning.............................15.aug. 1989
Tunnelens lengde ...............2.321 meter
Tunnel tverrsnitt .................49,5 meter2
Dybde under vannflaten .....101,0 meter
Kjørebane i tunnelen .............6,0 meter
Fortau på begge sider ...........1,4 meter
Tunnelen er tillatt for gående og syklende.

Slik ble Flekkerøytunnelen finansiert:

Statens vegvesen....................Kr. 19 mill.
Kr.sand kommune..................« .....3 ...«
Bompenger............................«.....65 . «
-------------------------------------------
Totalkostnad..........................Kr. 87 mill.

 

Fri ferdsel til Flekkerøy

15.Juli 1998 artikkel i Fædrelandsvennen.
Den 14. juli er en merkedag på Flekkerøy. For klokken 16.00 i går stengte bomstasjonen. Fremmøtte jublet, bilistene tutet, flagget ble heist og feiringen startet.

Dette er den siste, viktige milepæl i tunnelhistorien. Daglig leder for Flekkerøytunnelen AS, Odd Bjørn Størkson, låser bomstasjonen på Flekkerøy for godt. Nå er det gratis å kjøre ut til øya.

 
 BILDE

Odd Bjørn Størkson

Bilde: Torstein Øen
Tekst: Ellen W. Aas
 
FLEKKERØY: - Hurra! ropte smilende Flekkerøy-boere gjennom larmen fra bilistenes tutekor. Klokken 16.00 i går ettermiddag markerte øyboerne sluttstreken for Flekkerøytunnelens finansiering.
I flaggstanga ble Flekkerøy-vimpelen erstattet med det norske flagg. Reidar Pedersen fra bomstasjonen stoppet hver bil og delte ut gratis is. Første buss som passerte fikk en hel kartong lempet i fanget. Regnet ga seg, skyene lettet, og i noen minutter skinte sola sprekt ned på den lykkelige forsamlingen.
Familier på øya har bidratt med flere hundre tusen kroner hver de siste ni årene. Nå er gjelda på over hundre millioner kroner nedbetalt, og beboerne kan ta seg råd til en velfortjent ferie.
  De siste betalerne

- Jeg betaler gladelig 45 kroner. Dette er en merkedag, og jeg gleder meg med Flekkerøy-folket som nå slipper en tung belastning, sa en hytteeier fra Kristiansand. Klokken var kvart på fire i går ettermiddag, og femten minutters venting kunne spart ham de siste bompengene.

Minuttene gikk, nærmere hundre fremmøtte flekkerøybeboere ventet spent på begivenheten. En bil passerte i ny og ne. En av dem var Sigurd Hansson som velvillig gravde en femtilapp opp av bukselomma bare få minutter før bomstasjonen skulle legges ned.

- Jeg har betalt i så mange år, så denne siste gangen betaler jeg med glede, sa Hansson. Han er oppvokst på øya, men har bodd i Kristiansand det siste året. Nå har han nettopp flyttet tilbake, og gleder seg stort over fri ferdsel til øya.

Blomster og is til bilistene

Odd Bjørn Størkson ville gjerne dele ut blomster til siste betalende kunde og til første gratisbilist, men i alt oppstyret ble det litt kluss, og siste betalende kjørte av gårde klokken ett minutt på fire, 45 kroner fattigere og ingen blomster rikere.

- Ja, Gunnar Skage kjørte litt fort fra meg der, men han skal få blomstene levert på døra, lover Størkson. Det var for øvrig samme Gunnar Skage som også løste siste billett da ferja til Flekkerøy ble nedlagt.

Køen vokste raskt i minuttene etter at bomstasjonen ble stående ubetjent og over hundre fremmøtte tok vel imot gratisreisende.

  Siste vakt

Thor Fritjof Richardsen avsluttet sin siste vakt på bomstasjonen i går ettermiddag, men syntes nedleggelsen var alt annet enn vemodig.

- Nå blir det sjøen på heltid. Jeg har fisket i hele mitt liv. I ni år har jeg sittet i bomstasjonen, og håpet på kuling så de andre fiskerne ikke skulle stikke av med storfangsten, spøker han.

- Det har vært en trivelig arbeidsplass med masse greie folk, og beboerne på øya har betalt enormt mye på denne tunnelen. Nå er det over, avslutter Richardsen.

- Skal du ikke ha penger, spurte en forfjamset borgermester Bjørg Wallevik og så på klokken. To minutter på fire. Men det ville så visst ikke Thor Fritjof Richardsen høre snakk om. Kanskje skulle Wallevik fått blomstene for første gratisbilist?

.............................................................