Flekkerøy kirke - 40 år - Kirkeskipet "Hertha"

Flekkerøy kirke feiret 40 års- jubileum Kristi Himmelfartsdag 1.juni 2000

Markering av det nye kirkeskipet "HERTHA" som Flekkerøy Historielag gav til kirken.

I den forbindelse holdt Torbjørn Martinsen, på vegne av Historielaget, denne tale.

På vegne av Flekkerøy Historielag har jeg fått i oppdrag å gi en en gave til Flekkerøy kirke. Gaven, et såkalt votivskip, er en modell av fiskeskøyta «Hertha» med skøytas opprinnelige kjennemerke, VA-32-O.

 
    Kirkeskipet "Hertha" VA-O-32
At det kunne bli ei fiskeskøyte som skulle bli kirkeskip synes jeg er meget gledelig. Fiskeskøyta var arbeidsplassen til våre forfedre, og det var på havet de hentet sitt levebrød. De fleste flekkerøyfolk er av fiskerfamilie gjennom mange generasjoner. Våre fiskeskøyter var vi stolte over, og det mektige havet er vi glade i og har stor respekt for.

Havet er stort og fritt, men det kan være farlig. Titt gikk familien hjemme i angst når far og bror var på sjøen og det var storm. «I slikt et vær får du bønner Gud», sier Ibsen, og mange på Flekkerøy lå våkne og bad når det blåste kuling. Om dagen gikk mødre hvileløst omkring på fjellknausene og speidet etter skøyta til far. Jeg tror alle på Flekkerøy har hatt forfedre som har funnet sin grav på havet. Av mine egne fire oldefedre omkom tre på sjøen, og en onkel av meg ble også igjen der ute. Derfor mente jeg og vi i historielaget at det var naturlig med ei fiskeskøyte som kirkeskip på Flekkerøy.

Det var med glede jeg påtok meg oppdraget med å overlevere modellen av «Hertha» til Flekkerøy kirke. At det var «Hertha» som skulle bli kirkeskip, synes jeg er ekstra gledelig, for den representerer en spesiell generasjon av fiskeskøyter som ble bygd i 1930-årene, ei flott Risør-skøyte. Vi i historielaget er meget glade for at Leif Nilsen ville lage denne modellen, og vi takker ham for det. - Og de som har greie på båter, vil se at det er et flott kunstverk som Leif har laget. I generasjoner framover vil menigheten kunne beundre dette kirkeskipet, og jeg er sikker på at «Hertha» vil bli en attraksjon for Flekkerøy kirke.»

Talen slutt.