Til sjø's

En bok av Torbjørn Martinsen

Fædrelandsvennen lanserte i går to nye bøker: Sjømannshistorie og Sørlandsspørsmål. Her tas bare med omtale av den første, «Til sjøs» av Thorbjørn Martinsen fra Flekkerøy .

«Til sjøs» forteller historien om sjøguttenes liv for et par mannsaldrer siden, og gir et vesentlig tidsbilde fra en viktig epoke i Sørlandets historie. Martinsen gir nærbilder av livet slik det artet seg for ungguttene den gang det å dra til sjøs i svært ung alder var den naturligste ting i verden.

Thorbjørn Martinsen (77) mønstret på «Meryl» som lettmatros i 1947. Siden tok han telegrafistskolen og seilte som telegrafist til han gikk i land for godt i 1956. For det meste gikk han i linjefart mellom Nord-Europa og Sør-Amerika. senere år har han vært en aktiv bidragsyter til Årsskrift for Flekkerøy Historielag.

  - D'e gøy, sønst e, sier den aldrende bokdebutant. Han hadde aldri trodd det skulle bli skikkelig bok av skriveriene, røper han, og tror boken blir en stor overraskelse for familie, venner og bekjente. Like til nå har han holdt prosjektet hemmelig bortsett fra for de aller nærmeste.-

Jeg hadde et stort antall brev fra min far fra den tiden han var til sjøs. Disse har vært viktige for tilblivelsen av boken. Og så hadde jeg seilingslista, med nøyaktig angivelse av ankomst- og avreisetider i de forskjellige havnene. Jeg satte meg fore å fortelle om det som hendte på de ulike stedene, sier Martinsen.

Fra Fædrelandsvennen 16. des. 2000

 
....................................................................................