Flekkerøyguttene .....delt

Flekkerøy-guttene har skilt lag. Landsdelens populære mannskor Flekkerøyguttene er blitt til to kor. En gruppe ville i økende grad ut med sine evangeliske sanger, og dannet heller Flekkerøy sangkamerater.
Av: ARILD JAKOBSEN, KRISTIANSAND:

Flekkerøy-guttene har avgitt gutter til et nytt kor på øya. Det var en naturlig utvikling, sier leder for det nye koret, Trygve Bratland. - Vi var en del medlemmer som ville reise og synge mer enn andre i koret. Derfor ble det naturlig å ta med oss de som hadde bedre tid og anledning til mer sang og evangelisering og danne et nytt kor. -

Musikalsk er vi noe svekket, sier Flekkerøyguttenes eneste trekkspiller for tiden, Otto Hansen. - Vi ønsker oss en trekkspiller til, men så er vi slagkraftig igjen.

Du kan lese hele artikkelen i Fædrelandsvennen den 8.des.2000 eller klikke på linken nedenfor og se artikkelen på internett.

Trykk for en større utgave (67 kb).
.....................................................................................cc
http://www.fedrelandsvennen.no/regional/kristiansand/65151.html

Flekkerøy sangkamerater

 

Flekkerøyguttene

( Slik denne siden ble lagt ut på nettet i år 2000 )

Musikkassetter og CD-plater

Flekkerøyguttene har spilt inn 9 kassetter og
3 CD-plater som alle er utgitt av plateselskapetLynor. Det er følgende:

Ut å fiske ...........................Lynor 122 MC(L)
På det stormfulle hav ........Lynor 132 MC(L)
Herre, styr båten i havn ...Lynor 214 MC(3)
Rettferdiggjort av nåde ....Lynor 521 MC(L)
Stans opp ...........................Lynor 543 MC(3)
Jeg er på reise ..................Lynor 558 MC(3)
Får jeg låne din båt ...........Lynor 9604 MC(3) CD
Nådens glade gutter .........Lynor 9703 MC ....CD
Kom la oss synge ..............Lynor 9903 MC ....CD
Alle innspillingene er på kassetter, men de 3
siste er også utgitt på CD

Sistnevnte kassett/CD "Kom la oss synge" ble utgitt i slutten av januar 1999 og er den beste av Flekkerøyguttenes produksjoner inntil nå. Her er virkelig mye bra og mye å glede seg over. Denne utgivelsen har Flekkerøyguttene grunn til å ha store forventninger til. Det er Trygve Bratland som har skrevet både tekst og melodier til alle sangene på denne CD-en. Han spiller forøvrig selv trekkspill i Flekkerøyguttene

 
Klikk på det øverste bildet og du får et større bilde.
Nederst på siden kan du få fram et enda større
Trykk for en større utgave (67 kb).
 
Bildet viser coveret på den sist utgitte CD´en
Til sammen var det solgt ca 150.000 eksemplarer pr.1997. Bestselgeren inntil nå er «Ut å fiske» som er solgt i over 40.000 eksemplarer, men jeg antar at siste produksjon "kom la oss synge" om noen tid vil overstige dette antall i solgte eksemplar.
De salgstall som Flekkerøyguttene har oppnådd, kan flere av de store kjendisene i musikkbransjen bare drømme om.
 
For plate- og kassettsalget er Flekkerøyguttene
belønnet med2 sølvplater. Den første sølvplaten
strøk dessverre med i en husbrann her på
Flekkerøya for mange år siden, men den andre har fått sin hedersplass i Flekkerøy Kirke.
I tillegg er det utgitt 1 kassett på et annet forlag.
Og det er også gitt ut kassetter der Flekkerøyguttene synger på Samisk. Det vil komme mer opplysninger om disse senere.
 
Nådens glade gutter

er tittelen på den nest siste CD-platen og kassetten. Samme tittel har ogspå boka om Flekkerøyguttene, som nylig (1997) er utgitt på Lunde Forlag, skrevet av Martin Eikeland. Han skriver bl.a.:
«Målt etter antall solgte plater og kassetter er Flekkerøyguttene et av de mest populære korene i Norge.
Uansett hvor i landet de kommer, så samler de fulle hus. Hvis en møte-arrangør trenger et trekkplaster, har han en sikker vinner dersom han i annonsen kan skrive at Flekkerøyguttene skal synge.
 
Det er ingen tvil om at Flekkerøyguttene er et spesielt kor. De synger en stil som svært mange mener tilhører en forgangen tid. Ikke alle har særlig sans for «musikklagsstilen», men likefullt er de populære. Sannsynligvis er spontaniteten, sanggleden og egenarten hovedårsaken til at så mange liker koret. Det varmer langt ned i hjerterota når furete fiskere synger av full hals om Golgata, nåde, soningsverk, livets brenninger og hele kanaanspråkets ordforråd.Framfor alt er Flekkerøyguttene opptatt av Jesus. Jeg har aldri tidligere møtt noen som har vært så opptatt av Jesus. Etter å ha levd tett på koret noen måneder har jeg lært mye om omgangsformen. Og den er svært direkte - ja nesten rå. Hvis man ikke kjenner «kodene» vil man i blandt tro at her var det de bitreste uvenner som snakket sammen, men i de fleste tilfellene ligger det omsorg og medmenneskelighet bak de tøffe ordene. Derfor har koret klart å holde sammen i 27 år nå.
Boka om Flekkerøyguttene - Nådens glade gutter - er en solskinnshistorie. «Guttene» har et godt vitnesbyrd, og på sin likeframme måte forteller de historier om lidelse, sorg, smerte, seier og hjelp - hjelp fra en kraft som naturvitenskapen aldri kan forklare. Slik havet er - slik er Flekkerøyguttene».

Det som er skrevet ovenfor er stort sett utdrag fra forfatterens forord i boka om Flekkerøyguttene. Du som ikke allerede har lest boken bør skaffe deg den. Her vil du finne mye interessant lesning.

Flekkerøyguttene er etterhvert blitt kjent over det ganske land. Ordet «Flekkerøyguttene» er nærmest blitt som et begrep å regne. De har da også deltatt på møter med sang og vitnesbyrd i snart en mannsalder her på Sørlandet. Men ikke bare her, også forskjellige steder på Vestlandet har hatt mange besøk, og dessuten alle turene til Finnmark som er omtalt nederst på denne siden.

Den friske sangen og det glade vitnesbyrdet fra Flekkerøya har også nådd ut over Norges grenser. Ved flere anledninger har både Sverige og Danmark fått stifte bekjentskap med det spesielle koret. Kanskje er båndene mellom Danmark og Norge spesielt sterke.

Den sangboka som Flekkerøyguttene bruker har 118 sanger. De aller fleste har tekster med klart evangelisk innhold. Oppfordring til omvendelse blir stadig forkynt gjennom korets sang. Mange av tekstene har også bilder hentet fra en maritim hverdag. Det sier ikke så lite at korets 2 største «slagere» heter «Ut å fiske» og «Skip o hoi»

Det er Sveinung Kristiansen og Birger Nilsen som er de musikalske lederne for koret. - «Sveinung er et unikum. Han har et musikalsk øre som bare er enestående. Når han i tillegg er en glimrende sanger sier det seg selv at han har ansvaret når han er tilstede, mens jeg er grovarbeideren», sier Birger Nilsen rosende om sin kollega. Han bruker ikke store ord om sin egen rolle. Men fra de andre i koret blir det sagt at Birger er en musikalsk krumtapp. Og siden han nesten alltid er tilstede på øvelser og når koret opptrer, er det han som har den store musikalske oversikten.

Mange flere av dem som er med og setter sitt preg på koret med sine gode sangstemmer burde vært nevnt med navn, men p.g.a. plasshensyn må en begrense omtalens omfang. Likevel nevner jeg at de 2 som spiller trekkspill er Øistein Stakkeland og Trygve Bratland. Sistnevnte har da også skrevet tekst og melodi til de 7 - 8 siste sangene koret har øvd inn.

Finnmark og Samemisjonen
Fra 1980 har koret også hatt et spesielt forhold til Finnmark og Samemisjonen
. Reidar Pedersen, som er sekretær for koret, er en av dem som virkelig har latt seg tenne for dette arbeidet. Han har ikke tall for hvor mange ganger han har vært på «misjonsreise» til Finnmark, men antar det dreier seg om ca 20 ganger. Første turen fant sted i 1980 og den 20.febr. 1980 sto følgende å lese i Fædrelandsvennen: Flekkerøyguttene på evangeliseringstur til Finnmark i påsken. «Lørdag før palmesøndag drar Flekkerøyguttene av sted for å evangelisere lengst nord i landet. Turen går med fly til Kirkenes, og i uken som følger skal de synge og vitne på nærmere 30 steder i Finnmark. Det hele arrangeres av Samemisjonen i fylket, og noen av sangene skal fremføres på samisk.

Koret skal reise rundt i en gammel vågsbygd-buss som for tiden fungerer som misjonsbuss for Vestlandske Indremisjonsselskap, og stilles til disposisjon av dette. Den kommer til å tilbakelegge 250 mil før Flekkerøyguttene igjen vender sydover.

Alf Tellefsen som er sekretær for Samemisjonen i Finnmark kommer selv til Flekkerøya, og turen er hans ide. Han tok også kontakt med plateselskapet Lynor, for å få i stand en norsk-samisk evangeliseringskassett basert på en norsk kassett som Flekkerøyguttene spillte inn i fjor vinter.» sitat slutt.

Det fremgår videre av artikkelen at Flekkerøyguttene hadde øvd inn 4 sanger på samisk, som det også ble gjort opptak av, og som de skulle synge under besøket i Finnmark. Etter alt å dømme var dette svært vellykket. Som allerede nevnt tidligere er det etterhvert blitt mange (ca 20) turer til Finnmark.

Det står virkelig respekt av den virksomhet Flekkerøyguttene har stått for. Det har medgått enormt med tid til øvelser, reising og deltakelse med sang og vitnesbyrd på møter - både her hjemme og utover det ganske land. Det sier seg selv at slikt gjør man ikke om det ikke er noe man virkelig brenner for. Det er troen på det kristne budskapet og trangen til å dele det med andre mennesker som er drivkraften.

Lykke til videre med sang og vitnesbyrd. Det er et viktig budskap dere er med og formidler.

Klikk her og få stort bilde (126 kb).   Klikk for litt større bilde (28 kb).
 

Klikk på bildet for å få det kjempestort

  Klikk på bildet for å få det litt større
.............................................................