Vindfløyen på Domkirken i Kristiansand

 

På toppen av spiret på Kristiansand Domkirke står en Vindfløy.  (Værhane)

 

På Rægesida i Fædrelandsvennen den 11.juli 2003 er vindfløyen omtalt.   Det er 97 år gamle Fredrik Borchgrevink ved Gimle aldershjem som ber om at vindfløyen må bli satt  i stand igjen.  Borchgrevink driver  som privat meteorolog og varsler været hver dag kl 12,00. an mener vindfløyen   Han mener den kunne være til hjelp for ham ved  værvarslene  sine og  fortviler over at vindfløyen  ikke virker.    ”Ræga” lovet å undersøke saken og  her kan du se hvordan det gikk.   Her kommer der kommer direkteirekte sitert fra ”Ræga” 11.juli 2003:

 

”Majesteten og hennes hoff tar gjerne saken.  Ja vi skal til og med sette vindfløyutvalget litt på plass, tenker vi, før vi ringer….  Hei, dette er fra H.M.Rægas hoff.  Finnes det et kommunalt utvalg for vindfløyer ? …..  Hæ,..du, jeg har ikke peiling.  Jeg setter deg over til en annen.  ….. Hei,  bla bla bla, vindfløyer ?….   Hva mener du ?…. Vindfløyer, den som står på toppen av domkirken og måler vindretning ? ……  Nei  asså,  det tviler jeg på, jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner.  Jeg setter deg over til  Kristiansand Eiendom.  Det er de som eier bygget. ……..  Hei,  jeg lurte på hvem som har ansvaret for vindfløyen på  domkirken ?  ……  Hæh... hva sier du,  Værhanen ? ………Ja,  på en måte en værhane.  Den sviver ikke……..   Sviver den ikke ?  Jeg har ikke peiling.  ….  Kanskje den kunne trengt litt olje ?..   Jeg visste ikke at det var noe der engang.  Jeg setter deg over til en annen… Hei, vindfløyen på domkirken sviver ikke. …………………….  Og så kommer den tunge beskjeden.  Vindfløyen har vært naglet fast i   20 – 30 år, den.  Noen var så redd for at den skulle falle ned - nemlig !

 

Så kjære Fredrik  Borchgrevink.  Du må nok fortsette å se på skyene.  (Ikke si det til vindfløyutvalget, men kanskje kan Majesteten klare å komme seg opp, på nattestid selvfølgelig, og få ut de der naglene)

 

HILDEMOI

 

    ei, vindfløyen på domkirken sviver ikke ?

For de som ikke vet det er "Hennes Majestet Ræga" en side i Fædrelandsvennen sommerstid hvor lett sommer- og feriestoff presenteres